Cisco Networking Academy otevřela kurzy počítačové bezpečnosti

Cisco Networking Academy

Akademie počítačových sítí při SOŠ Velešín otevřela na jaře 2019 nové kurzy se zaměřením na počítačovou bezpečnost

  • co je útok a kdo je to hacker
  • jaké způsoby útočníci používají
  • jak se před nimi chránit
  • jak analyzovat hrozby
  • jak analyzovat již provedené útoky

obr.1 – Hacker

V průběhu dubna 2019 získala SOŠ Velešín akreditaci na výuku dalších specializovaných kurzů z oblasti počítačových sítí a jejich bezpečnosti. V souvislosti s tím byl v rámci Cisco Networking Academy při SOŠ Velešín otevřen prestižní kurz CCNA Cybersecurity Operations zaměřený na počítačovou bezpečnost. Jedná se o tzv. ‘velký’ kurz s následnou návazností na mezinárodně uznávané průmyslové certifikace v oboru počítačové bezpečnosti, který v dnešní době představuje jedno z nejdiskutovanějších témat z oblasti IT. Po úspěšném absolvování kurzu by měl absolvent splňovat charakteristiky a požadavky na specialistu SOC (Security Operations Center) úrovně Tier 1.

Přestože kurz nemá vyloženě podmíněné vstupní požadavky na již absolvované předchozí kurzy jiných úrovní, je zájemcům doporučena znalost problematiky počítačových sítí min. v rozsahu Cisco CCNA 1, ale také znalost problematiky operačních systémů Windows/Linux v rozsahu např. Linux Essential – LPI/NDG. Kurz je vhodný především pro studenty 3. a 4. ročníků oboru ‘EPS – elektrotechnika – Počítačové Systémy‘, kteří mají tuto problematiku již začleněnou ve studiu, ale samozřejmě nejen pro ně. Výhodou kurzu je i to, že veškeré praktické úlohy – tzv. ‘LABy’ probíhají v již předpřipravených virtuálních prostředích na platformě Oracle Virtual Box a student tedy není vázán při práci na praktických úlohách na použití specializovaného hardware. Student si tak stáhne 4 virtualizované počítače uzpůsobené pro různé role v praktických úlohách (hacker, bezpečnostní analytik, pracovní stanice a prostředí, které bude napadáno). Veškerá virtuální prostředí spolu tvoří propojený systém, ve kterém každé plní svou roli. Pro plnou funkčnost se doporučuje počítač s aktuálním OS a operační pamětí RAM min. 8GB.

obrázek použit ze zdroje:


The Time Hacker Method: A productivity hack for doing more of what matters — 15 minutes at a time. Hackernoon [online]. 2018, Oct 13, 2018 [cit. 2019-05-20]. Dostupné z: https://hackernoon.com/the-time-hacker-method-12970c47f04f

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down