internet – Nápad dvojice studentů ušetří několik tisíc korun ročně

Nápad dvojice studentů ušetří velešínské škole několik tisíc korun ročně



Jak ušetřit za elektřinu? Otázka, kterou si pokládá kdejaká domácnost či podnik… Problematikou se rozhodla zabývat i dvojice studentů velešínské střední odborné školy Vojtěch Puchta a Pavel Luksch, a to pod vedením učitele Ivana Zdrhy.

Nechtěli zůstat jen u teorie, nýbrž hodlali přijít s jasným řešením. A to se jim podařilo. Jejich nápad mohou ocenit některé firmy či třeba školy. Hlavně pak ty, které vlastní velké množství počítačů. Vynalezli totiž takzvaný sekvencer zapnutí PC, který například Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín dokáže ušetřit až několik tisíc korun za rok. Jejich exponát zaujal i komisi prvního ročníku mezinárodní Olympiády Technického a vzdělávacího konsorcia při VŠTE České Budějovice. V konkurenci čtrnácti prací a exponátů skončili Velešínští na třetím místě.

„Pokusili jsme se řešit úsporu elektrické energie v době, kdy neprobíhá výuka a počítače zůstávají v nočních hodinách zdánlivě vypnuté,“ uvedli Vojtěch Puchta a Pavel Luksch, studenti druhého ročníku oboru elektromechanik pro zařízení a přístroje. „Proč zdánlivě? Neboť počítače zůstávají zapnuté v takzvaném stand-by režimu, ve kterém sice jeden počítač odebírá jen okolo 5 wattů, ale má-li škola na 80 počítačů i více, je to jako byste někde nechali svítit čtyři 100 W žárovky.“

Studenti si vypočítali, že ročně stojí stand-by režim velešínskou školu zhruba 7200 korun. Otázkou ale bylo, jak tento problém vyřešit… Kdekoho by napadlo počítače úplně odpojit jističem, což sice možné je, jenomže potíže by nastaly ráno při uvedení do provozu. „Na vině jsou zdroje v počítačích. Už to nejsou zastaralé zdroje se síťovým transformátorem, ale výhradně spínané zdroje. Jsou malé, poměrně levné a mají vysokou účinnost. Jenže v každém je na vstupu usměrňovač a filtrační kondenzátor. Při 10 – 15 počítačích na učebně tvoří tyto kondenzátory jeden velký super kondenzátor. Při opětovném zapnutí učebny dochází k proudovému nárazu, který bezpečně jistící prvek shodí,“ vysvětlili chlapci.

Řešením by mohlo být odpojení každého počítače od sítě vypínačem na zadní straně zdroje. „Při připojování zpět by ale bylo nutné připojovat jednotlivé počítače k síti postupně, aby nedošlo k jednorázové ohromné špičce,“ zmínili se slovy, že jejich řešení tuto činnost automatizuje.

„Vypínače zdrojů mohou být nadále zapnuté. Odpojení a především znovupřipojení se provádí přes stykače (relé) našeho sekvenceru. Po stisku tlačítka Start je připojování řízeno mikroprocesorem – postupně v jednotlivých okruzích, s časovým odstupem jedné sekundy. Tlačítkem Stop můžeme na konci dne odpojit celou počítačovou učebnu, případně při vzniku nebezpečí okamžitě vypnout učebnu od napájení,“ popsali.

Na sekvenceru Vojtěch Puchta a Pavel Luksch pracovali měsíc a půl. Samotné sestavení jim nakonec trvalo pouhý týden. Umístění v mezinárodní Olympiádě Technického a vzdělávacího konsorcia při VŠTE České Budějovice je pro ně významným oceněním jejich práce.

„Velice nás to překvapilo, vůbec jsme v to nedoufali. Nemohli jsme uvěřit, že jsme tak dobře dopadli mezi tolika výbornými uchazeči,“ shodli se oba chlapci.

Autor / zdroj: Václav Votruba

Zdroj: https://jiznicechy.regiony24.cz/17-193761-napad-dvojice-studentu-usetri-velesinske-skole-nekolik-tisic-korun-rocne

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down