tisk – Na velešínské střední škole roste zájem o strojírenské obory

Na velešínské střední škole roste zájem o strojírenské obory

Strojírenské obory lákají každým rokem stále více školáků. Přesvědčují se o tom na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín, kde je nárůst nových studentů markantní. Faktorů, které stojí za vyšším zájmem, může být hned několik.

„Letos nám do lavic zasedlo 150 nových žáků, přičemž ze čtvrtých a třetích ročníků jich odešlo 76. Skutečně pozorujeme velký zájem o strojírenství. Je to zajímavé, protože před lety jasně vítězily počítačové obory. Ty nyní stagnují, počet nových studentů neroste, ani neklesá,“ uvedl Milan Timko, ředitel Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín.

Nyní má velešínská škola celkem 394 žáků. „Pozitivním faktem je, že stoupá jejich kvalita. Hlásí se k nám i uchazeči, kteří by před lety vyhledávali jen gymnázia,“ dodal Milan Timko.

Proč tomu tak je? Ředitel věří, že velkou roli hraje následné uplatnění na trhu práce. Velešínská škola také spolupracuje s dvanácti firmami, které mladé absolventy zaměstnávají.

„Víme, co tyto firmy chtějí. Snažíme se jim přizpůsobit i v praktické výuce, takže se dá říct, že studenty přímo připravujeme na práci v těchto firmách,“ řekl Milan Timko a dodal: „Myslím si, že je tato spolupráce výhodná pro obě strany. Studenti se s firmami seznámí a hlavně získají velmi důležitou praxi. Naši učitelé také každý měsíc vyhodnocují výsledky jednotlivých žáků – docházku, známky, praxi a tak dále. To je pro firmy samozřejmě také důležité.“

Foto: Školní dílny (archiv školy).

autor: Václav Votruba

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down