tisk – Praxe je pro studenty nezbytná

Praxe je pro studenty nezbytná

VELEŠÍN Je to vzájemná symbióza školy i velkých podniků, ze které těží především studenti. Spolupráce velešínské Střední odborné školy strojní a elektrotechnické s firmami, jako je Bosch nebo Engel, umožňuje, že praxe znovu začíná dohánět v učivu teorii a pomáhá absolventům lépe se uplatnit v pracovním procesu. Právě s firmou Engel letos škola rozšířila spolupráci o další stupeň, přímo v areálu v Kaplici totiž žáci pracují pod dohledem svého mistra a učí se práci, která je pro podnik nepostradatelná. „Nemyslím to jako frázi nebo proklamaci, ale skutečně se snažíme udělat pro naše žáky maximum. Hlavní prioritou je, aby našli po ukončení školy práci, což se nám daří,“ říká ředitel školy Milan Timko.

Má na tom podíl právě i spolupráce s firmami?

Jednoznačně, naši studenti na seznamech pracovních úřadů nefigurují. Pro to se snažíme úroveň spolupráce stále zvyšovat, dnes je v Kaplici samostatné pracoviště s učitelem odborného výcviku s pedagogickým vzděláním a žáci tam mohou být od prvního ročníku.



Milan Timko je ředitelem střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně

U vás ve škole tedy chodí na teorii a tam mají praxe?

Přesně tak. Samozřejmě v té firmě musejí plnit i osnovy výuky. O něco podobného se snažíme už několik let. V současnosti spolupracujeme celkem s dvanácti firmami v regionu. Další prioritou totiž je to, aby se absolventi nemuseli stěhovat, ale naopak mohli spolupracovat s místními firmami. Firmy je navíc zvládají i sponzorovat, motivace tedy určitě nechybí.

Navíc mají jistotu, že najdou uplatnění. To dnes není standartní…

Nehledě na to, že pro ty firmy to nejsou neznámí lidé z ulice. Znají je, protože si je mohli mnohokrát ověřit. Myslím, že to je dobrá cesta.

O technické obory je obecně v současnosti ale stále malý zájem. Jak je to s počty studentů u vás na škole?

To, že žáci nechodí na technické obory, není jejich vinou. Jde o informovanost. A pokud my jim ty informace poskytneme, řekneme jim, že mají perspektivu, možnost uplatnění i šanci na velmi dobré finanční ohodnocení, je šance, že se situace zlepší. Je ale nutné to stále opakovat, protože kvalitních techniků je velký nedostatek a bude to čím dál náročnější.

Z čeho tak soudíte?

Vím třeba o několika firmách, které tady dělají průzkum trhu a hledají potenciální zaměstnance. Nemám nic proti ekonomii, ale někdo musí vytvářet hodnoty, se kterými pak mohou ekonomové počítat. Opačným způsobem to nefunguje.

Odkaz na článek v tisku.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down