tisk – Velešínští studenti umí špičkově programovat

Velešínští studenti umí špičkově programovat

Velešín – Další vítězství si připsala na své konto Střední odborná škola strojní a elektrotechnická

Její studenti ve středu vyhráli soutěž v programování CNC strojů.

„Tuto soutěž pořádáme už pátým rokem a zatím nám vždy v umístění patří první pozice. Jenom loni jsme skončili jako druzí,“ řekl zástupce ředitele Milan Timko.

Velešínskou školu reprezentovali Václav Truka a Ondřej Vacek z Velešína, oba ze čtvrtého ročníku. Programování je baví a škola je vybrala, protože v tom vynikají.

„Jsme nejlepší ze skupiny,“ připustili. Nicméně nenechali nic náhodě a na soutěž se připravovali. „Trénink je potřeba, protože je nutné, když k tomu člověk sedne, aby hned věděl, o čem to je a jak se v tom pohybovat.“

V čem soutěž spočívala? Každý z hochů obdržel výkres výrobku a jejich úkolem bylo naprogramovat mašinu tak, aby požadovaný výrobek podle tohoto výkresu vyrobila.

„Není to sice jednoduché, ale umíme to. Dnes nám to trvalo necelou hodinu, přesně padesát minut. Jsou tu dvě kategorie. Jeden z nás soustruží, druhý frézuje,“ popisovali vítězní studenti, kteří by po maturitě rádi pokračovali ve studiu dál na vysoké škole.

Firmy na žáky líčí už od prváku

Velešínská soutěž v programování nezůstává stranou pozornosti jak zástupců krajského školství, tak firem, které stroje CNC využívají ve své výrobě.

„Je to celorepubliková soutěž všech škol, které mají, stejně jako my, školní matematicko technický systém MTS. Jeho výhodou je, že je kompatibilní s ostatními programovacími jazyky CNC strojů, takže kdo se naučí programovat v tomto systému, lehce se naučí jakýkoliv jiný programovací jazyk,“ přiblížil Milan Timko.

Zástupci firem, jako například Jihostroj Velešín či Bosch České Budějovice, tedy nechyběli při zahájení soutěže. „O naše studenty mají zájem firmy v celém regionu. V současnosti spolupracujeme asi s dvanácti firmami natolik, že sponzorují žáky od prvního ročníku. Studenti od nich dostávají až tisíc korun měsíčně v prváku a postupně to roste až do 1800 korun v ročníku čtvrtém,“ řekl Milan Timko.

Ujistil, že firmy od sponzorování žáků neupouštějí ani v současných těžkých časech krize. „Ve vedení firem jsou rozumní lidé, kteří dobře vědí, že kdyby v podpoře studentů nyní polevili, doplatili by na to. Vědí, že do vybraných žáků se vyplatí investovat, protože se jim to vrátí, až recese skončí. A za čtyři roky už krize rozhodně pomine, alespoň já tomu věřím, a až je budou potřebovat nejvíc, budou mít studenty připravené,“ objasnil.

Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/studenti-umi-spickove-programovat20100401.html

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down