tisk – Velešínská škola nabízí zájemcům nový obor Letecký mechanik

Velešínská škola nabízí zájemcům nový obor Letecký mechanik

Velešín – Úzká spolupráce s firmami a tím většinou i zabezpečení budoucího zaměstnání studentů.

To je největším pozitivem Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín. Alespoň podle slov jejího ředitele Milana Timka.

Jaká budou kritéria přijímacího řízení pro příští školní rok?

Podmínky přijetí: bez přijímací zkoušky! Žáci budou přijati na základě přihlášky a dle studijního průměru v prvním pololetí 9. třídy bude přijatých nejlepších 30 žáků.

Novinkou bude obor Letecký mechanik. Můžete ho blíže popsat? Jak jste se k němu dostali?

Obor Letecký mechanik je čtyřletý maturitní obor. Studenti se postupně připravují provádět montáž, předletové, průletové a poletové ošetření letadel, provádět jejich pravidelné prohlídky a údržbu, a to jak v dílnách, tak na odbavovacích plochách, sestavovat, oživovat, zkoušet a revidovat letadla a leteckou techniku, jejich systémy a agragáty a provádět jejich servis. K oboru jsme se dostali přes nabídku krajského úřadu, na základě rozšiřujících se služeb a provozu letiště Planá u Českých Budějovic.

Jak vypadá odborná praxe tohoto oboru?

Odborná část výuky je zaměřena na technickou dokumentaci, strojírenské materiály, strojnictví, mechaniku, aerodynamiku, opravárenství a montáže. Spolupracovat při odborné praxi budeme především jak s Letištěm České Budějovice, tak s firmou Jihostroj, která má rovněž leteckou výrobu. Minulý týden jsem byl na konferenci výrobců letecké techniky v Praze, která pojednávala o vzájemné spolupráci těchto výrobců se středními a vysokými školami, vypadá to opravdu velmi perspektivně! Výrobci letecké techniky mají značný zájem o spolupráci, čehož i my rozhodně využijeme k vykonání odborných praxí našimi žáky!

S jakými firmami škola spolupracuje? Kde studenti mohou po ukončení studia nalézt uplatnění?

Na škole vyučujeme jak „strojařinu“, tak elektrotechniku a informační technologie. Tato sestava vznikla dlouhodobou spoluprací s firmami jako je Robert Bosch České Budějovice, Jihostroj Velešín, Linde Pohony Český Krumlov, GPN Gmbh Trhové Sviny, Magna Cartech České Velenice, Keytec České Budějovice, Sinop České Budějovice, Schwan Cosmetics ČR Český Krumlov, SPG Czech Trhové Sviny, Zambelli – Technik Český Krumlov, Würth Elektronik České Budějovice, Groz – Becket České Budějovice, Sinop České Budějovice, Keytec České Budějovice. Jak vidíte, těch firem je poměrně dost a také díky nim naši absolventi, když jsou šikovní, nekončí na pracovních úřadech.

Je nějaký obor, který se nedaří už několik let naplnit? A naopak, o který je takový zájem, že musíte uchazeče odmítat?

Ano, v posledním roce jsme měli problémy s učebními obory Obráběč kovů a elektromechanik pro zařízení a přístroje, ale to je celorepublikový trend. Naopak maturitní obor elektrotechnika – počítačové systémy je obor pořád velmi lukrativní a ve středu zájmu žáků devátých tříd. Velmi žádaný je i obor Mechanik seřizovač – programátor NC a CNC strojů. Tady se musím pochlubit, že se každoročně v celorepublikových soutěžích v programování umisťujeme na prvních pozicích. V roce 2010 na strojírenském veletrhu v Brně jsme ji vyhráli!

Ve funkci ředitele školy jste poměrně krátce. Můžete představit svoji osobu?

Funkci ředitele opravdu vykonávám asi jen půl roku, ale před tím jsem devět roků byl statutárním zástupcem ředitele, takže tak docela nováčkem v oboru určitě nejsem. Co se týká mých koníčků, tak posledního půl roku se mi o nich tak akorát zdá, protože pracovní vytížení je opravdu značné. Ale to platí asi v prvním roce pro všechny pracovní pozice.

Vaši školu nenavštěvují určitě jen žáci z regionu. Z jakých dálek k vám studenti například přijíždějí?

Je to pravda, škola má velmi dobré jméno v profesích, které vyučujeme, proto k nám žáci dojíždějí z celého jihočeského kraje. Jsou tady žáci z Jindřichova Hradce, z Pelhřimova i z Plzeňska.

Co považujete za největší lákadlo vaší školy?

Když pominu snahu našich zaměstnanců a učitelů udělat ze školy příjemné místo pro život pro naše žáky, samozřejmě při zachování kvality výuky, tak největším pozitivem školy je úzká spolupráce s firmami a tím většinou i zabezpečení budoucího zaměstnání pro naše žáky. Některé firmy sponzorují žáky částkou 1000 až 1700 korun měsíčně, hradí stravné a ubytování a další výhody. Obory, které se u nás vyučují, tvoří nosnou páteř našeho průmyslu a ekonomiky, takže vím, že naši žáci se v životě neztratí.

Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/velesinska-skola-nabizi-zajemcum-novy-obor-letecky.html

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down