tisk – Letecký mechanik je pro mnoho kluků velkým snem

Letecký mechanik je pro mnoho kluků velkým snem

Velešín – Ve Velešínské průmyslovce otevřeli nový obor, letecký mechanik.

„Co mě sem přivedlo? Je to prestižní škola a mne zajímá letecká mechanika,“ říká Tomáš Hovorka a vzápětí na to odchází se svými spolužáky okusit první den ve školních lavicích Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně.

Jednou větou řekl vlastně vše podstatné. Za pětapadesát let své existence si škola vydobyla pevné ostruhy, navíc letos vyostřené nově otevřeným oborem, který přináší mnoha klukům nádech exotiky: Letecký mechanik.

Tento obor, ale i nový studijní rok, otevírali ve Velešíně právě včera, prvního září.

„Snažíme se každoročně udržet určitou kontinuitu s předchozími školními roky, je ale pravda, že v tomto školním roce se nám povedlo nabrat více žáků do prvního ročníku,“ uvedl k novinkám ředitel Milan Timko. Školu nyní navštěvuje kolem tří set padesáti žáků, z čehož je drtivá většina právě kluků či mladých mužů. „Jsme klučičí škola, ale už třetím rokem nám také běží obor informatiky v ekonomice, což je obor, kde je pro změnu většina dívek,“ doplnil Milan Timko.

Dokladem toho, že škola má svůj dobrý zvuk, je chvála nejen z úst odborníků a nových žáků, ale i těch, kteří si už z Velešína odnesli maturitní vysvědčení: „Myslím, že to byla fajnová škola, pohodový a dobrý byl i přístup učitelů,“ řekli včera Roman Peško a Martin Šedivý. Oba dva se prvního září zastavili ve škole jen takzvaně na skok a pokračovali směr Plzeň, aby se zapsali na vysokoškolskou kolej. Své přání k dobrému studiu doplnil žákům i jihočeský hejtman Jiří Zimola.

„Škola je jednou z nejlépe vybavených, jaké v Jihočeském kraji jsou,“ dodal hejtman s tím, že žádné rušení či výrazné finanční omezení ji od kraje jako zřizovatele nečeká. „Zoptimalizovali jsme síť středních škol na našem květnovém zasedání jihočeského zastupitelstva. Optimalizace se rozhodně netýkala škol, které mají budoucnost a perspektivu. A to je právě Střední odborná škola strojní a elektrotechnická ve Velešíně,“ uzavřel hejtman.

Hostem slavnostního zahájení školního roku ve velešínské střední škole byl i Ladislav Ondřich, ředitel letiště v Plané u Českých Budějovic. Ten létal svého času na vojenských stíhačkách a některé jejich komponenty se ve Velešíně vyráběly. Novým žákům oboru letecký mechanik včera ve Velešíně vzkázal: „Návaznost mezi výrobcem a letcem je jasná a je hlavně o důvěře. Někdo musí stíhačku vymyslet, navrhnout, zkomponovat, další ji musí otestovat a zalétat.

Někdo další musí zajistit servis. Já jako pilot si do té kabiny sednu až naposledy. Důvěra k těm předchozím lidem musí být, bez ní to nejde. Proto si vážím práce všech lidí, kteří v letectví pracují, tam je to obzvláště složité.“

Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/letecky-mechanik-je-pro-mnoho-kluku-velkym-snem.html

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down