internet – Setkání kulatého stolu Technického a vzdělávacího konsorcia VŠTE

Ředitelé škol a zástupci firem se sešli u prvního kulatého stolu Technického a vzdělávacího konsorcia VŠTE

Tři desítky představitelů jihočeských středních technických škol a strojírenských firem se sešly u prvního kulatého stolu, který uspořádalo Technické a vzdělávací konsorcium Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích (VŠTE).

„Účast předčila naše očekávání. Jen se tak ale potvrdilo, že řešíme živé téma, že odborné školy a podniky hledají platformu, kde komunikovat a řešit věci, které je pálí,“ říká Ludmila Opekarová, předsedkyně konsorcia a prorektorka VŠTE pro praxi a vnější vztahy. Právě propojení vysokého a středního školství s firemní sférou a zlepšování výuky technického vzdělávání je jedním z cílů konsorcia, které vzniklo letos v dubnu.

„Pro nás je důležité, abychom byli s technickými školami v bezprostředním kontaktu, a toto je jedna z možností. Bez toho bychom těžko získávali kvalifikované mladé lidi,“ říká Marie Veselá, vedoucí personálního útvaru ZVVZ GROUP Zástupce zde měly i další významné strojírenské firmy jako Motor Jikov Group nebo Jihostroj Velešín. Ředitelé škol-konference obrázek

Ředitelé středních odborných škol z Tábora, Písku, Strakonic, Českých Budějovic, Jindřichova Hradce, Milevska, Velešína a Českých Velenic diskutovali další možnosti rozvoje technického vzdělávání například zapojením do výzkumných a vzdělávacích výzev a projektů ministerstva školství nebo využitím projektů a potenciálu VŠTE a její Katedry strojírenství nebo Katedry jazyků.

„Chceme-li u dětí a žáků vzbuzovat zájem o technické obory, musíme je zaujmout a nabídnout jim něco navíc. A v tom chce konsorcium středním odborným školám v kraji pomáhat. Udělali jsme zde opravdu důrazný krok kupředu,“ uvedla Ludmila Opekarová a zmínila zvyšování matematických a jazykových znalostí nebo stavbu modelu závodního vozu Formule 1.

Technické a vzdělávací konsorcium VŠTE se veřejnosti poprvé představí na výstavě Vzdělávání a řemesla v listopadu na českobudějovickém výstavišti. Členové konsorcia jsou zváni i na mezinárodní konferenci Defekty budov, která se uskuteční na VŠTE rovněž v listopadu nebo na říjnový Jobfair VŠTE. Zároveň konsorcium pracuje na přípravě Letní školy 2014, věnované rozvoji technické vzdělanosti studentů.

Zdroj: https://www.vstecb.cz/Reditele-skol-a-zastupci-firem-se-sesli-u-prvniho-kulateho-stolu-Technickeho-a-vzdelavaciho-konsorcia-VSTE-1038.htm

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down