internet – Polovinu nákladů na zateplení SOŠ Velešín zaplatil Jihočeský kraj

Polovinu nákladů na zateplení Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně korun zaplatil Jihočeský kraj

6. 1. 2015 15:56:00
ČESKÝ KRUMLOV

Zateplení bezmála 20 tisíc metrů čtverečních včetně výplní otvorů a střech a s tím související úspora finančních nákladů za teplo až téměř o 50 procent. To je hlavní výsledek rekonstrukce Střední odborné školy strojní a elektrotechnické ve Velešíně, která trvala od začátku března do konce listopadu 2014. Její slavnostní otevření po úpravách se uskutečnilo v úterý 6. ledna 2015.

Rekonstrukce si vyžádala náklady 40 milionů korun, z čehož 20,5 milionu pokryla dotace z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP), zbytek pak uhradil zřizovatel školy, kterým je Jihočeský kraj. Jejím hlavním důvodem byl již neodpovídající technický stav budov, jejich stáří a zejména potřeba snížení energetické náročnosti a splnění podmínek OPŽP pro podání projektu na zateplení školy. „Jsem moc rád, že se rekonstrukce, a to i s nemalým finančním přispěním kraje, vydařila. Ty dva hektary zateplených plášťů je akce, která myslím, pokud jde o naše střední školství, nemá v kraji obdoby,“ uvedl hejtman Jiří Zimola.

Ředitel školy Milan Timko řekl, že se zateplení týká všech budov jejího rozsáhlého areálu. „A to včetně odborných dílen praxe, tělocvičny, školní jídelny a domova mládeže,“ upřesnil.

Na úspoře za účty na teplo se podle Timka podepsala i vlastní plynová kotelna za pět milionů korun. Tu škola získala díky finančním prostředkům z ministerstva průmyslu a obchodu a z části od svého zřizovatele.

Mohou se pochlubit diplomem „Doporučeno zaměstnavateli“

Střední odbornou školu strojní a elektrotechnickou ve Velešíně navštěvuje celkem 395 žáků, kteří si mohou vybrat z oborů Obráběč kovů, Elektromechanik pro zařízení a přístroje, Informační technologie, Mechanik seřizovač, Letecký mechanik a Elektrotechnika. „Těší mě, že mohu škole rovněž dodatečně pogratulovat k tomu, že jí nejvýznamnější firmy regionu loni v listopadu udělily diplom „Doporučeno zaměstnavateli“, coby třetímu nejlepšímu zařízení v kraji, které nejlépe připravuje své absolventy na zaměstnání a s orientací na potřebné profese,“ připomněl Zimola.

Jihočeský kraj zřizuje celkem 72 středních škol, z toho 17 gymnázií. Ostatní střední školy, kterých je 55, jsou většinou kombinací jak střední odborné školy, tak středního odborného učiliště, popřípadě SOŠ a SPŠ. „Jenom za poslední tři roky investoval kraj do rekonstrukcí středních škol celkem 105 milionů korun,“ uzavřel Zimola.

zdroj regiony24.cz

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down