tisk – Řada dětí měla o práci ve strojírenství zkreslené představy

Řada dětí měla o práci ve strojírenství zkreslené představy

V červnu letošního roku skončí na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín projekt, jehož cílem je navýšení zájmu školáků o technické vzdělání. Pravidelně každé dva týdny na velešínskou školu dojíždějí žáci z pěti partnerských základních škol. Účastní se technicky zaměřených volnočasových kroužků, jež vedou místní kantoři. Projekt má velmi slušnou odezvu, a to i mezi dětmi, které jsou již předem rozhodnuty, že budou studovat třeba na gymnáziu.

„Na kroužek fyziky nám například jezdila děvčata, která chtěla jít na netechnicky zaměřenou střední školu. Jednoduše využila možnost, kterou nabízíme, a kroužek využila jako doučování,“ zmínila Lenka Šípková, zástupkyně ředitele SOŠ Velešín pro teoretické vyučování.

Celkově ale projekt splnil svůj cíl, což se prokázalo již v tomto školním roce, kdy do lavic prvních ročníků zasedlo hned několik žáků z partnerských základních škol. „Je to jeden z faktorů, který nám zajistil, že máme o 70 žáků více,“ potvrdila Lenka Šípková.

Partnerské školy jsou následující: ZŠ Velešín, ZŠ Větřní, ZŠ Kamenný Újezd, ZŠ Kaplice (Školní ulice) a ZŠ Borovany. Z každé do velešínské odborné školy dojíždí zhruba 12 dětí.

„Dopravují se k nám autobusy, které jsou hrazeny v rámci projektu,“ načrtla Lenka Šípková. „Musím říct, že mnoho dětí tuto možnost skutečně vítá. Je to pro ně zajímavé a myslím, že k nám chodí skutečně rády.“

Mezi další společné aktivity patří takzvané projektové dny, kdy se žáci základních škol dostanou i do firem, se kterými SOŠ Velešín spolupracuje. „Řada dětí má zkreslené představy. Myslí si, že je strojařina špinavá práce. My jim ukazujeme, že práce na CNC už taková není. Když pak vidí, že se kromě hluku jedná o poměrně příjemné zaměstnání, vidí robotizovaná pracoviště a různé možnosti, jsou většinou až překvapeny. Je třeba je brát do firem a ukázat jim, jak vše funguje. O to více v době, kdy se rozhodují o své budoucnosti,“ řekla Lenka Šípková.

Kontinuita vzdělávání je pro SOŠ Velešín velmi důležitá. Škola spolupracuje se základními školami, vysokými školami a také firmami, ve kterých řada absolventů následně nalézá pracovní uplatnění. „Budoucnost našich studentů nám není lhostejná. Naopak,“ dodal Milan Timko, ředitel SOŠ Velešín.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down