Rozhovor se žákem prvního ročníku

Jakub Výlet: Na velešínskou školu jsem měl dobré ohlasy od kamarádů

Jakub Výlet před několika dny odstartoval novou životní etapu, když nastoupil na naší škole do prvního ročníku maturitního oboru Elektrotechnika – Počítačové systémy. Popovídali jsme si hned na začátku školního roku v rámci naší nové série rozhovorů se zajímavými studenty, učiteli či absolventy, na kterou se můžete těšit na našich webových stránkách.

Žák prvního ročníku Jakub Výlet

Proč jste se rozhodl studovat na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické ve Velešíně?

Vzhledem k tomu, že jsem z Kaplice, tak u mě hrála roli blízká vzdálenost. Na školu jsem měl zároveň dobré ohlasy od kamarádů, kterých tady mám celkem dost.

Obor Elektrotechnika – Počítačové systémy byl jasnou volbou?

Přemýšlel jsem ještě nad CNC stroji, ale myslím, že mě počítače baví víc. Jednou se kolem nich bude točit celý svět, obor je tedy užitečný. Určitě v něm najdu využití.

A co konkrétně byste chtěl dělat?

Programování, tvoření webových stránek a podobně.

Jaký je přechod ze základní školy na střední?

Beru to jako další etapu. Těšil jsem se. Žádnou nervozitu jsem nepociťoval. Mám ve třídě bratrance, takže to mám možná snazší. Ale i kdybych tady byl sám, věřím, že bych se dost rychle s někým skamarádil.

Čemu se rád věnujete po škole?

Hrával jsem dost dlouho fotbal. Tomu už se nyní nevěnuju, jen někdy si kopnu. Stejně tak rád občas posiluji, dříve jsem i jezdil na skejtu. Mým největším koníčkem je ale hudba. Kytara a bicí. Dal jsem jí přednost i před fotbalem. Hraji v kaplické kapele s názvem Poprvé. Věnujeme se moderní muzice, hrajeme všehochuť. Ed Sheeran, Imagine Dragons, Karel Gott, zkrátka všechno možné. Zajímavostí je, že hrajeme bez zpěvu.

Proč?

Líbí se nám to tak. (úsměv) Ještě dodám, že se snažíme hrát akusticky. 25. září se na nás můžete přijít podívat do Českého Krumlova.

V kolika letech jste se začal muzice věnovat?

Začal jsem hned v první třídě základní školy. Navštěvoval jsem ZUŠ Kaplice, kde jsem hrál sedm let na kytaru a čtyři roky na bicí.

Což je zajímavá kombinace…

Dostal jsem doporučení od učitele na kytaru. Říkal, že to moc často nedělá, ale že mám rytmus, tak že bych to mohl na bicí zkusit. Také bych se rád naučil základy na klavír. Chceme do kapely zapojovat elektroniku, třeba klávesy, jako používá Michal David. Teď v ní hraju na cajón, ale rád bych se zařadil i s kytarou. Na koncertech ZUŠ jsem také zpíval.

Máte na koncertech trému?

Nemám, což je má výhoda. Příliš se nestydím. Maximálně když to neumím, když máme málo zkoušek.

Co posloucháte za muziku?

Dá se říct, že všechno. Nemusím jen dechovku a tvrdý rock. Nejradši mám rap, který poslouchám nejčastěji.

Vzhledem k vašim slovům mě překvapuje, že jste si nevybral spíše konzervatoř…

Konzervatoř byla ve hře, ale chtěl bych mít hudbu jen jako koníček. Nechtěl bych se jí věnovat profesionálně.

Jaké tedy máte ambice po škole?

Máme soukromou firmu, byl bych rád, aby fungovala dál. Vysokou školu v plánu úplně nemám, ale to se teprve uvidí. Na konci základky jsem byl trošku líný se učit, tak doufám, že tady mě ta lenost přejde. (úsměv)

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down