tisk – V CNC strojích je stále budoucnost, a to i v době krize

V CNC strojích je stále budoucnost, a to i v době krize

Velešín – Tradiční akce se stala ze soutěže programování CNC strojů ve Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín.

Ve středu 8. dubna se tam konal již čtvrtý ročník.

„Obesíláme pozvánku na školy v republice, které mají k tomuto oboru blízko. Letos se přihlásila družstva z Mladé Boleslavi, Dačic a Brna,“ řekl zástupce ředitele pro odborný výcvik Milan Timko.

„Když jsme to tenkrát dělali poprvé, tak jsme nevěděli, zda se vůbec někdo přihlásí. Nakonec se z toho stala tradice,“ dodal učitel odborného výcviku Petr Hastík. Soutěž se týká studentů 3. a 4. ročníků, což znamená, že si někteří zájemci mohou zasoutěžit během svých žákovských let dvakrát.

„Jako hlavní ceny jsou připravené flash disky či kamery,“ doplnil Hastík.

Práce je

O obor mechanik seřizovač programátor CNC strojů je mezi mladými lidmi stále zájem. Zaměstnavatelé totiž v jejich řadách stále hledají pracovní síly.

„Nyní je cítit menší úpadek, to je pochopitelně dopad krize. Jinak ale o ty kluky vážně zájem je. Dokonce bych řekl velký. Chodí se sem po nich ptát lidé, co mají menší firmičku, stejně tak velké fabriky, například Jihostroj. Studenti dělají seřizovače, programátory, technology,“ řekl Hastík.

„Myslím, že s tímto oborem se dá získat dobrá práce. Ani ty peníze se nezdají špatné,“ míní například Pavel Prokeš z Dačic, který včera také soutěžil. I přesto by však rád dělal nakonec práci úplně jinou.

„Popravdě bych chtěl být vojákem. Takže po škole v tomto oboru pokračovat nechci,“ řekl Prokeš. Proč si tedy tento obor zvolil? „Šel jsem do toho s kamarády. V tomto oboru dělá také brácha.“

Jeho spolužák Pavel Slavík naopak vidí svoji budoucnost u CNC strojů. „S tím jsem do toho přece šel. Ani nevím, co jiného by mě lákalo,“ zakroutil Slavík hlavou. „U nás v rodině nikdo s CNC zkušenost nemá, ale rodiče mě při volbě školy podpořili,“ dodal.

„Zaměstnavatelé své potencionální zaměstnance hledají ve škole už v nižších ročnících, což je také výhoda. Konečně pochopili, že za klukama nemohou přijít až ve čtvrtém ročníku, kdy už mají nástup do zaměstnání smluvený v jiných fabrikách,“ řekl Hastík.

Zdroj: https://ceskokrumlovsky.denik.cz/zpravy_region/v-cnc-strojich-je-stale-budoucnost20090408.html

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down