Rozhovor s ředitelem firmy Bosch

Václav Pixa: Praxe je pro žáky velešínské školy přínosná

Původně se měl zúčastnit středečního slavnostního zahájení, ale na poslední chvíli musel svou účast odvolat. Návštěvu školy si však ujít nenechal. Ve čtvrtek 2. září jsme tak přivítali technického ředitele firmy Robert Bosch, spol. s r. o. České Budějovice Václava Pixu, se kterým jsme zároveň udělali rozhovor.

ředitel firmy Bosch

Jaká je vaše zkušenost se žáky SOŠ Velešín?

Obecně máme velmi dobrou zkušenost. Od žáků očekáváme určitou úroveň, vědomostní profil, a musím říct, že se učí v dobrých institucích. Praxe je pro ně přínosná, je vidět, že když ji mají, patří pak v pracovním kolektivu k nejlepším.

Je propojení středních odborných škol a podniků prospěšné pro obě strany?

Je to tak. Žáci jsou lépe připravení, už náš podnik znají. Doplním, že studium je celkem náročné, takže se na ně kladou odpovídající nároky. 

A zůstávají u vás žáci po dokončení školy?

Většinou ano. Někteří se rozhodnou jít studovat vysokou školu, přičemž po jejím dokončení se k nám pak mnozí vracejí. Stává se tak i v případech, kdy vysokou školu nedodělají. 

Snažíte se motivovat děti ke vzdělání v technických oborech?

Děláme například motivační návštěvy na základních školách. Dokonce máme i mateřskou školu, kterou jsme vybavili technickými věcmi, stavebnicemi od Bosche a tak dále. V nejmenších tak probouzíme zájem o technickou oblast. Máme za sebou dobu, kdy bylo komplikované sehnat mladé lidi, kteří by se šli učit takzvané černé řemeslo. Přitom uplatnitelnost na pracovním trhu je velmi dobrá, také platové ohodnocení je podstatně lepší, než tomu je v některých jiných oborech, nebo v případě, kdy člověk žádnou kvalifikaci nemá. 

Dá se tedy říct, že kdo se rozhodne pro technický obor, má určitou jistotu?

V naší zemi je nedostatek technicky vzdělaných pracovních sil. Když v 19 letech žák dokončí studium a nemá vůči nějakému podniku závazek, má jistotu, že o něj bude mít zájem mnoho firem. Budoucí kolegové a kolegyně, kteří se vyučí například v oboru mechatronik, se prosadí. Pro podniky je samozřejmě lepší, když k nim přijde člověk s patřičným vzděláním. Také dodám, že si dokáže i dobře vydělat.

Velešínská škola si dlouhodobě zakládá na úzké spolupráci s firmami. Partneři školy také poskytují vybraným žákům učebních a maturitních oborů stipendium během celého studia na škole. Robert Bosch, spol. s r. o. České Budějovice sponzoruje žáky studijního oboru Mechanik seřizovač – Mechatronik

Přehled všech partnerů školy zájemci naleznou na stránce Partneři školy. Přehled oborů, které škola nabízí, je ZDE.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down