Rozhovor se žákyní Veronikou K. o oboru Obráběč kovů

Veronika Kratochvílová: Chtěla jsem studovat výjimečnější obor, proto jsem zvolila velešínskou školu.

Obor Obráběč kovů – Obsluha CNC strojů studují na Střední odborné škole strojní a elektrotechnické Velešín především chlapci. To však neznamená, že by nebyl vhodný pro děvčata, což potvrzuje i žákyně třetího ročníku Veronika Kratochvílová.

Proč jste si vybrala obor Obráběč kovů – Obsluha CNC strojů?

Všude je dost kadeřnic, prodavaček, kuchařek, číšnic, tak jsem si vybrala obor, o kterém jsem si myslela, že je výjimečnější. Svou roli také hrál fakt, že táta je zámečník a mamka pracuje na způsob obráběče kovů. Popravdě by mě nic holčičího nebavilo…

A doporučila byste tento obor děvčatům?

Doporučila bych ho těm, kteří se nebojí pracovat rukama. Mně to problém nedělá. A ještě dodám, že nejsem v ročníku jediné děvče, mám tady spolužačku!

Jak vás berou spolužáci?

Podle učitelů je třída klidnější, když jsou v ní aspoň dvě holky. (úsměv) Spolužáci si nás váží, když to tak řeknu.

Je obor Obráběč kovů – Obsluha CNC strojů náročný?

Ani ne. Také výklad od paní učitelky není složitý, zvládnout se to dá. A když si něčím nejsme jistí, můžeme se s ní domluvit na individuální schůzce. Obecně se není čeho bát. Velešínská škola je parádní, naučím se tady všechno, co potřebuji, do toho možnost praxe ve firmách, kdy se člověk připraví na své budoucí pracoviště…

Velešín byl jasnou volbou nebo jste přemýšlela i o jiné škole?

Ještě jsem přemýšlela nad polytechnickou školou, ale nechtělo se mi dojíždět, protože jsem velešínská. Velešín byl dobrá volba!

Načrtla jste svou budoucnost. Znamená to, že už víte, co vás čeká po ukončení školy?

Budu nastupovat do Jihostroje, kterým jsem sponzorovaná. Budu tam mít jisté tři roky práce. Myslím si, že sponzoring je pro žáky výhodný, nemusí si hned po škole hledat práci, mají první roky zaručené. Škola má v tomto navázanou dobrou spolupráci s podniky.

Co delší budoucnost? Jaká je vaše vysněná vize?

Chtěla bych cestovat a své zkušenosti předávat dál ve světě. Třeba bych ráda do nějaké firmy v Americe, kde bych ukázala, co umím, a zároveň se naučila něco nového. Další vysněnou zemí je Španělsko, na kterém mě zaujal jazyk i tamní kultura. Španělština je úžasná, učím se ji ve svém volnu.

Byla jste se tam podívat?

Zatím je to jen sen. Nejdál jsem byla v Norsku, kde to bylo také skvělé! Mým plánem nyní je vydělat si nějaké peníze, šetřit si, pak třeba cestovat a založit rodinu.

Vaše dosavadní studium bylo ovlivněné covidem. Jak vám vyhovovala distanční výuka?

Zvládlo se to, ale upřímně jsem doufala, že to co nejrychleji skončí. Nejtěžší to bylo s praxí, kdy nám to pan mistr vysvětloval, ale bylo složité si to představit. Pomohla nám ale videa, která pro nás učitelé vytvořili a posílali nám je přes e-mail. Každopádně už distanční výuku nechci. (úsměv)

Další informace k oboru Obráběč kovů – Obsluha CNC strojů.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down