Rozhovor se žákem Jaroslavem N. o oboru Mechanik seřizovač

Jaroslav Německý: Myslím si, že jsem si vybral nejlepší obor! Má velké uplatnění a je dobře placený

Se žákem Střední odborné školy strojní a elektrotechnické Velešín Jaroslavem Německým jsme si povídali o oboru Mechanik seřizovač – Programátor CNC obráběcích strojů, který studuje již třetím rokem.

Na základě čeho jste se rozhodl pro studium na SOŠ Velešín?

Na velešínskou střední odbornou školu jsem slyšel jen dobré reference. Všichni mi ji doporučovali – absolventi, rodiče, obecně dospělí. Mimochodem rodiče dělají v oboru, což u mě při rozhodování také hrálo roli. A pak vzdálenost, protože jsem z Netřebic. Popravdě jsem nad jiným oborem ani nepřemýšlel, rozhodoval jsem se pouze mezi Velešínem a Českými Budějovicemi.

Jaroslav Německý

Souhlasíte s referencemi, které jste tehdy dostával?

To zjistím, až budu mít po maturitě. (úsměv) Ne, myslím si, že jsem si na škole vybral nejlepší obor. Má velké uplatnění a je dobře placený. Sám bych dnes velešínskou školu doporučil.

Uplatnitelnost na trhu práce je při výběru střední školy jistě silné kritérium…

Určitě. Nejspíš to nejdůležitější kritérium, i když je pravda, že v patnácti letech nad tím člověk tolik nepřemýšlí. V mnoha ohledech hrají velkou roli rodiče, okolí a také kamarádi. Hodně z nich šlo na stejný obor, byli jsme celá parta, takže jsem řadu svých spolužáků už znal. Z hlediska uplatnitelnosti se mi také líbí, že škola spolupracuje s firmami, díky čemuž mají žáci určitou jistotu, že nebudou muset po absolvování hledat práci. I já mám smlouvu, takže vím, kam po škole nastoupím.

Je Mechanik seřizovač – Programátor CNC obráběcích strojů těžký obor?

Je, ale pokud člověk předvede alespoň minimální úsilí, měl by ho zvládnout.

Musí být žák manuální zručný?

Myslel jsem si, že obor bude víc o manuální práci, ale po absolvování bych manuálně prakticky pracovat neměl. Kdo nechce pracovat manuálně, bát se toho nemusí. V prvním ročníku jsme měli ruční praxe, ale pak už to bylo o programování a práci na strojích.

Jak jste zvládal distanční výuku?

V pohodě, neměl jsem s ní žádné problémy. Snad jen s praxí to bylo složitější, ta mi chybí hodně. Některé věci znám jen teoreticky. Ale jsou obory, které to měly s distanční výukou složitější.

A jací jsou tu učitelé?

Jsem s nimi spokojený. Jsou to lidé z oboru, velmi kvalifikovaní a kvalitní. Někteří tím dost žijí. V hodinách je vidět, že je to opravdu baví!

Na závěr nám prozraďte, jak po škole relaxujete…

Rád sportuji. Dřív jsem se věnoval fotbalu, dneska si jdu občas zahrát florbal. Ale sport mě baví komplexně.

O oboru MECHANIK SEŘIZOVAČ – PROGRAMÁTOR CNC OBRÁBĚCÍCH STROJŮ:

Mechanik seřizovač – Programátor CNC obráběcích strojů je maturitní obor. Během studia jsou žáci vzděláváni postupnými kroky k tomu, aby získali znalosti a dovednosti v oblasti strojírenského vzdělávání zaměřeného především do oblasti počítačem řízených obráběcích strojů. Během studia žáci absolvují pravidelnou výuku odborného výcviku, kde především získají praktické znalosti hlavně v oblasti tvorby řídícího programu obráběcích strojů. V rámci studia žáci absolvují také praktickou výuku v partnerských výrobních strojírenských firmách.

Absolventi oboru Mechanik seřizovač – Programátor CNC obráběcích strojů se mohou uplatnit jako programátoři pro číslicově řízené obráběcí stroje, pracovníci v nižších a středně technických funkcích v řízení výroby a technologické přípravě výroby, obsluha a seřizování číslicově řízených obráběcích strojů či mistr dílny.

Veškeré informace zájemci naleznou na stránce s popisem oboru.

Informace k přijímacímu řízení.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down