Rostoucí zájem o obor Informační technologie

Zájem o studium IT roste a tento trend pozorujeme už třetím rokem. Je atraktivní a má budoucnost. Obor Informační technologie se v posledních letech těší velkému zájmu. Že tento trend pokračuje, potvrdilo i nedávné přijímací řízení na další školní rok. Úspěšný je také obor Elektrotechnika – Počítačové systémy.

„Zájem o informační technologie nad strojírenstvím zřetelně převládá. Pozorujeme to již třetím rokem. Pravděpodobně se jedná o celoevropskou záležitost,“ uvádí ředitel školy Milan Timko.

„Pro velký zájem jsme dokonce kapacitu oboru Informační technologie navýšili,“ navazuje zástupce ředitele Vladimír Přibyl. „Růst jsme zaznamenali především v době epidemie covid-19. Právě ta měla podle mého názoru nemalý vliv. Děti byly doma na distanční výuce a k IT se dostaly více než kdy před tím. Epidemie přispěla k větší digitalizaci, se kterou jsou informační technologie spojené.“

V případě velešínské střední odborné školy hraje výraznou roli také její vybavení. Alespoň takovou zpětnou vazbu od žáků či návštěvníků dnů otevřených dveří škola má. „Při dnech otevřených dveří vždy vyzdvihují, že jsme moderní škola, která jde s dobou. Vnímám to pozitivně. Skutečně se snažíme držet krok a ve výuce pracovat s nejmodernějšími technologiemi,“ říká Vladimír Přibyl.

I letos škola do vybavení investovala miliony korun. Mimo jiné pořídila novou učebnu virtuální reality, což je oblast, o kterou je rovněž stále větší zájem. „Nutno dodat, že výraznou modernizací prošlo i naše strojírenství. Na dílnách máme nové špičkové stroje, které bezesporu zatraktivní strojní obory. Jsou pro nás stejně důležité jako ty elektrotechnické,“ zdůrazňuje ředitel Milan Timko.

Velmi důležití jsou také samotní učitelé, kteří musí sledovat trendy a sami se ustavičně vzdělávat. „Rádi bychom v IT uvítali nové kolegy, proto kdyby měl někdo zájem se podílet na výuce, ať se nám určitě ozve,“ dodává ředitel SOŠ Velešín.

Obor Informační technologie má mimo jiné výhodu ve svém širokém uplatnění. Absolvent se může uplatnit v oblasti instalace a správy softwarových aplikací, digitálních médií, v instalaci a správě operačních systémů, v programování a testování desktopového a mobilního softwaru, v oblasti návrhu tvorby a správy webových stránek a tak dále. Veškeré informace zájemci naleznou na stránce s popisem oboru.

Na konci druhého ročníku si žáci tohoto oboru ve Velešíně vybírají specializaci. Jedním směrem je pokročilá grafika, 3D modelování, střihání videa, virtuální a rozšířená realita. Druhým je především vývoj softwaru, programování desktopových a mobilních aplikací, vytváření pokročilých webových stránek a jejich propojení s databázemi.

Podpořte nás sdílením

facebook
Twitter
linkedIn
Střední odborná škola strojní
a elektrotechnická Velešín
Velešín, U Hřiště 527, 382 32
Pracovní doba: 6:30 – 15:00
IČ0: 00583855
DIČ: CZ00583855
IZO: 000583855
Datová schránka: a3dh72q
chevron-down